B-ul.ro | Celălalt adevăr
This is the weblog of a Eastern European in a rough world.
blog personal, blog, personal
16511
post-template-default,single,single-post,postid-16511,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-10.1.1,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive

Celălalt adevăr

Vorbim despre un context în care apar noțiuni ca „alternative facts” (adevăr alternativ, vezi declarațiile oficialilor americani proaspăt instalați la Casa Albă, The Washington Post, 22.01.2017), rupturi sociale precum cele generate de actuala guvernare din România, discursul președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu privire la relațiile cu România. 

Totodată, trăim intr-o epocă în care, vorbind la nivel macro, oamenii țin cu dinții de „adevăr”, nu înțeleg cum pot exista oameni care nu văd lumea din același punct de vedere și de ce le este permis să facă umbră pământului.

Principiul pe care se merge sună în genul „adevărul meu e adevărul adevărat. Adevărul tău e minciună. Sau ești prost. Sau manipulat, mititelul de tine”.

În psihologie există acel concept nesuferit de „confirmation bias” (The New Yorker, 27.02.2017), adică tendința oamenilor de a accepta argumentele care confirmă sau sprijină sistemul lor de valori/ idei/ credințe și de a refuza sau de a demonta construcțiile care demonstrează opusul.

Așadar, oricare dintre părți poate arăta că are dreptate, dar în felul său:

  • pentru americani, obiceiul de a spune doar jumătate de adevăr a generat acest „adevăr alternativ” care poate reflecta realitatea dacă privim dintr-un anumit unghi. Spun adevărul? Da. Au dreptate? Da. Mint? Da. Paradox? Da.
  • diferența de optică dintre PSD și simpatizanții lor și cealaltă parte a baricadei. Cei care sprijină actuala guvernare au dreptate în felul lor când afirmă că cineva le dă și lor ceva, respectiv o mână de ajutor din punctul de vedere al situației financiare, însă nici argumentul opoziției nu poate fi ignorat: „bun, vi se dau măriri, dar cu ce preț”?
  • controversa generată de Igor Dodon nu afectează toți românii pentru că argumentul din discursul președintelui moldovean nu este străin României: Republica Moldova este un stat suveran, independent și unitar. La fel este și România, iar la acest capitol ar trebui să îi înțelegem și să îi lăsăm puțin în pace. În fond, nici românilor nu le convine când se aduce în discuție situația ținutului secuiesc (sic!).

De aici putem deduce că, pentru a afla întregul tablou și pentru a înțelege realitatea obiectivă, trebuie să trecem peste acea informație care nu ne convine și să căutăm gradul de probabilitate al datelor, să verificăm informația și doar așa putem spune cu certitudine dacă lucrurile stau într-un anumit fel sau în celălalt.

Cine are timp de așa ceva? Dar timp să comentăm aiurea în tramvai și în necunoștință de cauză avem, nu?


Sursă foto.

No Comments

Post A Comment

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.